Пройшла робоча нарада з керівниками, медичними працівниками та кухарями закладів дошкільної освіти Української міської ради.

22 грудня в управлінні гуманітарного розвитку Української міської ради пройшла робоча нарада з керівниками, медичними працівниками та кухарями закладів дошкільної освіти Української міської ради.

Провідним спеціалістом відділу освіти та бухгалтером централізованої бухгалтерії з обслуговування закладів та установ освіти, культури та спорту Української міської ради були розглянуті нагальні питання щодо упровадження нових норм та Порядку організації харчування в закладах дошкільної освіти.

З 1 вересня 2021 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. №305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”.
Відтепер норми харчування у садочках суттєво змінено.

Що змінилося?
✅ Визначено способи організації харчування.
✅Визначено режим (кратність) харчування, який залежить від режиму роботи закладу.
✅Обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження.
✅ Виключено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодовоовочеві консерви, кондитерські вироби.
✅ Зменшено кількість споживання хліба та картоплі. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
✅Окреслено вимоги до планування меню та інше.

З метою забезпечення різноманітності харчування, достатнього циклу зміни страв, що пропонуються дітям в садочках, складається примірне чотиритижневе сезонне меню. Саме із плануванням меню виникає багато питань у керівників, медичних сестер та кухарів, які безпосередньо відповідають за організацію харчування дітей у закладах дошкільної освіти.

На нараді було жваве обговорення нових норм і впровадження їх у життя, якість продуктів харчування, страв за новими нормами, технологічна спроможність садочків. А також ознайомились з досвідом роботи в цьому напрямку в інших областях України за допомогою інтернет-ресурсів.

Оскільки з закладах освіти нашої громади працюють досвідчені люди, професіонали, віддані своїй справі, то було вирішено загальними зусиллями створити єдине сезонне меню для закладів дошкільної освіти Української міської ради.